JEUGD | Algemene informatie


Jeugd

Er zijn zeven leeftijdsgroepen bij de jeugd waarbij de leeftijd op 1 januari bepalend is: de Guppen (onder 6 jaar), de Turven (<8), de Benjamins (<10), Mini’s (<12), de Cubs (<14), de Junioren (<16) en de Colts (<18). Bij The Wild Rovers kun je spelen vanaf 8 jaar. Er wordt vaak samen getraind en gespeeld in combinatieteams met andere rugbyclubs in de Gelre-regio. De Colts trainen samen met de senioren; elke dinsdag en donderdag om 20 uur. De TBM, Cubs en Junioren trainen op dinsdag en donderdag om 19 uur. De TBM – Turven, Benjamins en Mini’s – uit de regio spelen samen op zaterdagochtend in Doetinchem, Zevenaar, Wageningen, Nijmegen of Arnhem. Vanwege het grote aantal spelers is de groep gesplitst en zijn de Mini’s op een andere locatie te gast dan de jeugd onder 10 jaar. De competitie voor de jeugd is ook op zaterdag. Het speelschema van de combinatieteams van de oudere jeugd staat hieronder.

Competitieschema’s en uitslagen; Seizoen 2023-2024:
De Cubs – U14 Duuvelse Wild Pigs Cubs Shield Poule D.
De Junioren – U16 Wild Duuvels Junioren Shield Poule A.
De Colts – U18 Gelre Colts Shield Poule B.

Wil je kijken of rugby bij jou past, train dan een aantal weken met ons mee! Neem contact op met jeugdcoördinator Yvonne Koers voor meer informatie: 06-21227713, jeugd@wildrovers.nl.

 


Wat is rugby eigenlijk?

Rugby is in de wereld één van de meest beoefende sporten. Zelfs in landen kleiner of onbekender dan Nederland wordt rugby gespeeld. Vooral door de sportiviteit in combinatie met de lichamelijke inspanning is deze sport enorm geliefd.

Het spel is eigenlijk gebaseerd op simpel landje veroveren. Twee ploegen moeten onder leiding van een scheidsrechter proberen de ovale bal achter de laatste lijn op de grond te drukken. Zie het filmpje Beginnen met rugby, Rugby voor beginners op de site van Rugby Nederland of Rugby Union – Een handleiding voor beginners. De Jeugdspelregelkaarten van Rugby Nederland zijn overzichtelijke graphics voor Turven, Benjamins, Mini’s, Cubs, Junioren en Colts. De speeltijd en veldgrootte hangen af van de leeftijdscategorie.

Vanaf 12 jaar wordt rugby gespeeld door twee ploegen van vijftien spelers; acht voorwaartsen en zeven driekwarten. De voorwaartsen proberen de bal te veroveren en de driekwarten boeken terreinwinst. Doel van het spel is tries en kickgoals te scoren. Een try wordt gescoord door de speler die de bal achter de doellijn van de tegenpartij op de grond drukt.

Een try levert vijf punten op en kan door het nemen van een conversie twee extra punten opleveren. Een conversie is een schop op de palen, loodrecht op de doellijn van de plaats waar de try is gedrukt. Bij de schop moet de bal tussen de palen en over de dwarslat geschopt worden.

Ook kan er een drop-goal gescoord worden. In het open spel moet een speler de bal eerst uit de handen op de grond laten stuiten voordat hij of zij de bal door de palen schiet. Een drop-goal levert drie punten op.

De ploeg met de meeste punten wint!!!


De 10 belangrijkste rugbyregels:

  1. De spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens.
  2. De bal mag alleen naar achteren worden gegooid. De ovale vorm vereist de juiste passtechniek.
  3. De speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag overigens alleen met de armen.
  4. Lichte overtredingen zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren worden bestraft met een scrum. In de scrum staan 8 voorwaartsen in een vaste formatie. De twee groepen van 8 voorwaartsen strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt ingegooid.
  5. Als de bal uit gaat wordt een line-out geformeerd. De bal wordt tussen twee rijen spelers in het midden gegooid.
  6. Zware overtredingen zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander 10 meter achteruit. Maar als je in de buurt van de palen bent, mag je ook op de palen schieten. Dat levert drie punten op.
  7. Buitenspel: als je achter de bal blijft, sta je over het algemeen NIET buitenspel.
  8. Niet alleen bij een tackel doe je leuke contacten op. Ook bij een MAUL maak je contact. Je botst tegen een speler en draait je lichaam in. Je wacht op hulp van een maatje als de tegenstander je vastpakt. Soms krijg je een kluwen van spelers die duwen en trekken om de bal te krijgen. Als de bal in dezelfde situatie op de grond komt, spreek je van een RUCK.
  9. Je mag de bal schoppen. Soms is dat handig als je in de verdediging staat. Maar uiteraard leidt het meestal tot balverlies.
  10. Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met RESPECT!!

De spelregels, ook de aangepaste voor de jeugd, staan hier op de site van Rugby Nederland.

Rugbyclub The Wild Rovers